Recepten van Quality Growers Holland


Lasagne met witlof (vegetarisch)


Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen
(Ook kinderen zijn er dol op!)

Voorbereidingstijd: 25 minuten

Oventijd: 35 minuten

  • Blanke lasagnevellen (voorgekookt)
  • 1 kg. witlof
  • zout - peper uit de molen
  • nootmuskaat
  • ongeveer 65 gram boter
  • 40 gram bloem gezeefd
  • 4 dl. melk
  • 250 gram Kernhemse kaas
  • 4 grote tomaten
  • 100 gram fijn geraspte extra belegen of oude Goudse kaas

    Snijd het onderste stukje van de witlofkropjes. Was ze en snijd ze in flinke repen. Zet de reepjes op in ruim water, met wat zout en peper. Laat dit 5 minuten koken. Laat de gekookte witlofreepjes uitlekken en afkoelen in een vergiet. Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de tomaten en laat ze even koken in een steelpannetje totdat het vel loslaat. Giet de tomaten af en laat ze even afkoelen. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Laat in een steelpannetje 45 gram boter smelten. Voeg de gezeefde bloem hieraan toe en blijf roeren tot er een egale massa is verkregen. Schenk de melk erbij en breng alles, onder voortdurend roeren, aan de kook. Zet de warmtebron laag. Laat deze saus 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg indien nodig wat extra melk of water toe. Laat de helft van de geraspte kaas in de saus smelten. Voeg naar smaak nog wat zout, peper en nootmuskaat toe. Schep de helft van de saus in een grote kom. Voeg de uitgelekte witlofreepjes, de in stukjes gesneden Kernhemse kaas en tomatenblokjes toe en schep alles zo luchtig mogelijk door elkaar. Beboter een ovenvaste schaal. Schep een derde deel van het witlofmengsel op de bodem van de schaal. Bedek met de lasagnevellen. Herhaal dit net zo lang totdat de lasagnevellen op zijn. Bedek de bovenste laag lasagnevellen met de overgebleven kaassaus. Bestrooi alles met de rest van de geraspte kaas en plaats de ovenschaal in het midden van de tot 200 graden C voorverwarmde oven (oventijd 35 minuten). Eet smakelijk!

    Terug naar recepten