Klik hier om een kort filmpje te bekijken over de 'Wondere Wereld van de Witlofteelt bij Koos Groot'

Voor die overheerlijke witlof op uw bord ligt, is er al heel wat gebeurd. Wanneer u bovenstaande foto van witlofteler Koos Groot uit Venhuizen ziet, zou u haast denken dat die mooie witte witlofkropjes onder dit frisgroene gewas groeien. Niets is minder waar. Onder dit gewas groeit een blank kleurige witlofwortel. Witlof is namelijk het resultaat van een teelt in twee groeiperiodes. Er is een fase op het land en een fase in onze bedrijfsgebouwen.

Hier komen de ingevroren witlofwortels uit de koelcel. Nu zijn ze klaar om ontdooid en opgezet te worden.

Ieder jaar wordt vanaf half mei tot begin juni witlofzaad uitgezaaid in de Flevopolder, Noord-Oostpolder en in Zeeland. Dit gebeurt in verschillende delen van het land, want zo worden de risico’s gespreid op hagel- en vorstschade. Dit witlofzaad groeit uit tot heuse witlofwortels, welke vanaf half oktober tot en met half december gerooid worden. Na thuiskomst op het bedrijf, worden de witlofpennen gesorteerd op dikte en ingevroren in koelcellen bij -1 ° Celsius. Dat sorteren gebeurt omdat een fijne wortel een fijne witlofkrop geeft en een grove witlofpen een grove witlofkrop.

Groei witlofkrop

De trekbakken staan op elkaar gestapeld in de forceercellen. Van boven naar beneden stroomt er regenwater doorheen. Nu zijn de bakken klaar om geoogst te worden.

Door de vorst komen de pennen tot rust. Op ieder willekeurig moment kunnen de pennen nu ontdooid worden en worden opgezet op houten trekbakken, waar regenwater doorheen stroomt. In de donkere cellen, komt er zo binnen enkele dagen al een wit groeipunt op onze witlofwortels. Dit is het begin van een witlofkrop. Het duurt vervolgens 3 weken voordat de witlofkrop helemaal tot wasdom is gekomen en klaar is om geoogst te worden.

Schone groente

De witlofkroppen komen in de tweede groeifase in donkere forceercellen tot wasdom.

Witlof groeit in het donker. In het licht kleuren de kroppen binnen een paar uur groen. Onze witlof wordt geteeld volgens Global-GAP normen. Dit houdt in dat het lof met gebruik van zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld wordt. In de praktijk komt het erop neer dat we vrijwel nooit bestrijdingsmiddelen gebruiken en dat maakt witlof tot één van de schoonste groenten van Nederland.

Arbeidsomstandigheden

We letten er nauwlettend op, dat onze medewerkers goede arbeidsomstandigheden hebben. Dat ze fair behandeld worden en een eerlijk loon krijgen. We hebben mooie, gerieflijke kantines om te pauzeren en hanteren normale werktijden. Een aantal van onze medewerkers komt uit Oost-Europa. We zien er op toe dat onze Oosteuropese medewerkers op een goede manier gehuisvest zijn, zodat ze de volgende dag weer fris bij ons aan de slag kunnen. Gelukkig hebben we een hele trouwe ploeg van Nederlandse en Oosteuropese medewerkers, die ons al heel wat jaartjes helpt met het opzetten van de wortels en het oogsten en verpakken van de witlofkroppen.

Snel klaar maken

De witlofkroppen worden hygiënisch opgeschoond.

Door de teelt op water blijven de kroppen ook mooi schoon. Dit is de reden, waardoor u witlof nu nog sneller en gemakkelijker klaar kunt maken. Houd de kroppen op hun kop onder de kraan en spoel ze af. Laat ze voorzichtig uitdruipen en snijd ze vervolgens (indien gewenst) over de lengte drie keer in. Hierna snijdt u de kroppen in ringen van ½ tot een hele centimeter en is het lof klaar om te roerbakken, te koken, te bereiden in een stoomoven, magnetron of als salade. Veel vernieuwende en gemakkelijk te bereiden recepten van de telers zelf, vindt u onder de keuzeknop “recepten”. Uiteraard kunt u ook de hele krop gebruiken voor bijvoorbeeld een overheerlijke ham/kaas witlofovenschotel.

Met zorg geteeld

Het recept van deze overheerlijke witlofsalade met vers fruit vindt u onder de knop "Recepten".

We hopen u door middel van dit verhaal wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over de teelt van witlof en de zorg en moeite die we besteden aan het opkweken van deze ambachtelijke kropjes. In Nederland gelden wereldwijd de strengste eisen voor wat betreft hygiëne, arbeidsomstandigheden en middelen- en kunstmestgebruik. Het Nederlandse product is daarom ook een product waar we met recht trots op kunnen zijn. We wensen u daarom ook veel genoegen bij het klaarmaken en eten van onze met zorg geteelde witlofkroppen. Want dat merkt u aan de kwaliteit en proeft u aan de smaak! Bovendien is met witlof werkelijk van alles mogelijk: roerbakken, ovenschotels, soepen, salades, voor- en nagerechten. Kortom: het is dus een heel veelzijdig product met een geheel eigen smaak, waarmee u alle kanten op kunt. Wij wensen u smakelijk eten!